Hamba Mu Berdoa Ya ALLAH..Amin

“Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih... Ya Allah, sekiranya rezeki kami berada di langit, maka turunkanlah ia; jika ia ada di bumi, keluarkanlah ia; dan jika ia ada di dalam lautan, munculkanlah ia. Sekiranya rezeki kami ada di tempat yang jauh, dekatkanlah ia; jika ia sedikit, banyakkanlah ia; dan jika caranya sukar untuk sampai kepada kami, mudahkanlah ia, serta pindahkanlah rezeki tersebut kepada kami dengan Kemuliaan, Kepemurahan dan KebaikkanMu, dengan RahmatMu, Wahai Yang Maha Pengasihi diantara Yang Pengasih.”

Friday, June 22, 2012

Jenis Sayuran Yang Boleh Dimakan Semasa Diet Alpha Lipid Sd2 / Sd2


Sayuran, secara umumnya, mengandungi karbohidrat yang baik. Namun begitu, ada jenis sayuran yang mengandungi kandungan karbohidrat yang tinggi tetapi tak semestinya mempunyai zat makan yang tinggi juga dan begitulah juga sebaliknya. Kebanyakan sayuran membekalkan serat atau fiber dan juga zat tumbuh-tumbuhan (phytonutrients) yang baik, iaitu bahan asli didalam tumbuh-tumbuhan yang boleh menghindarkan kita dari penyakit.

Sebenarnya, sayuran yang padat dengan zat makan adalah mengandungi karbohidrat yang rendah. Sayuran hijau seperti salad dan daun-daun hijau lain yang boleh dimakan mentah seperti lettuce, bayam, parsley, salad air (macam sejenis paku-pakis) adalah semuanya tinggi zat tumbuhan dan rendah karbohidrat. Pilihan terbaik yang lain termasuklah sayuran asparagus, pucuk rebung, broccoli, kobis, kobis bunga, terung, bendi, jicama, kale, collard green, mentimun, kohlrabi, leeks, mustard green, bawang, radishes, scallions, shallots, snow pea pods, spaghetti squash, strings or wax beans, swiss chard, tomatoes, water chestnuts dan zucchini.

Pada tahap permulaan berdiet, dimana tahap karbohidrat yang anda boleh ambil adalah terlalu rendah, anda boleh mengambil 3 cawan/cup sayuran yang rendah karbohidrat sehari. Tergantung kepada kesukaan anda, anda boleh memilih samada 2 cawan salad dan 1 cawan sayuran lain seperti brocolli, terung, bayam etc atau 3 cawan salad sahaja. Pada tahap penurunan berat badan selanjutnya, anda boleh menambah lebih lagi sayur-sayuran. Sehingga pada tahap pengekalan berat badan, anda boleh mengambil apa sahaja jenis sayuran walaupun jenis karbohidrat yang tinggi dan rendah zat makanan tetapi hendaklah diambil dengan sederhana atau sekali sekala sahaja.

Dibawah ini saya sertakan contoh sayur-sayuran dan berapakan kandungan karbohidratnya untuk panduan pemakanan anda:

Vegetables (serving size) Carbs

Artichokes, cooked (1 medium) 13g
Asparagus, raw (5″ spear) 0.5g
Beets, cooked, (1/2 cup) 8g
Broccoli, raw (1 cup) 4g
Brussels sprouts, cooked (1/2 cup) 7g
Cabbage, cooked, (1/2 cup) 3g
Carrots, cooked (1/2 cup) 8g
Cauliflower, cooked (1/2 cup) 3g
Celery, raw (1 cup) 4g
Chard, Swiss, cooked (1 cup) 7g
Collard Greens, cooked (1 cup) 12g
Corn, sweet, cooked (1oz) 7g
Cucumber, raw (1/2 cup) 1g
Eggplant/ Aubergine, cooked (1 cup) 7g
Endive, raw (1/2 cup) 1g
Kale, cooked (1 cup) 7g
Leeks, cooked (1/2 cup) 4g
Lettuce (1 cup) 1g
Mushrooms, raw (1 cup) 4g
Onions, raw (1 cup) 14g
Parsnips, cooked (1/2 cup) 15g
Peas, green, cooked (1 cup) 25g
Peppers, green (1 cup) 10g
Pumpkin, cooked, mashed (1 cup) 12g
Radishes, raw (1 cup) 4g
Spinach, cooked (1 cup) 7g
Squash, zucchini, cooked (1 cup) 8g
Squash, winter, acorn, cooked (1 cup) 30g
Succotash, cooked (1 cup) 47g
Sweet potato, baked w/skin (large) 44g
Tomatoes, raw (1 cup) 8g
Turnip, cooked, mashed (1 cup) 11g


Source : Pn Hazura Hashim


Kepada sesiapa yang berminat untuk menurunkan berat badan, berminat nak jadi kurus, nak tahu baganaimana cara untuk kurus, boleh hubungi saya untuk mendapatkan Sd2. Produk pelangsingan badan yang berkesan, terbaik dan harga yang mampu dibeli oleh semua orang.

Mohd Azizi Bin Abd Aziz
Tel No : 013 9837195 
Emel : mohdazizi2u@gmail.com
N.Z New Image Sdn Bhd

No comments:

Post a Comment