Hamba Mu Berdoa Ya ALLAH..Amin

“Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih... Ya Allah, sekiranya rezeki kami berada di langit, maka turunkanlah ia; jika ia ada di bumi, keluarkanlah ia; dan jika ia ada di dalam lautan, munculkanlah ia. Sekiranya rezeki kami ada di tempat yang jauh, dekatkanlah ia; jika ia sedikit, banyakkanlah ia; dan jika caranya sukar untuk sampai kepada kami, mudahkanlah ia, serta pindahkanlah rezeki tersebut kepada kami dengan Kemuliaan, Kepemurahan dan KebaikkanMu, dengan RahmatMu, Wahai Yang Maha Pengasihi diantara Yang Pengasih.”

Monday, August 8, 2011

Puasa + Slim Diet 2 = Kurus

Ramadan bulan rezeki. Ia juga bulan penuh cabaran. Walaupun berpuasa pada siang hari, kehadiran deretan gerai menjual pelbagai jenis makanan di bazar Ramadan boleh mengganggu diet harian.

Bagi mereka yang kecil-molek, inilah masanya untuk menambah berat badan tapi jika tahu kaedahnya, individu berbadan gempal pula boleh berusaha mengurangkan berat badan ketika berpuasa.

Jurulatih kecergasan, Kevin Zahri, berkata penurunan berat badan berkait rapat dengan jumlah kalori yang diambil setiap hari di dalam makanan.

"Apa juga jenis diet atau pelan senaman untuk menurunkan berat badan, semuanya berkembang daripada fakta asas bahawa ia bergantung sepenuhnya kepada kalori defisit iaitu jumlah tenaga makanan (kalori) yang diambil harus kurang daripada jumlah kalori yang digunakan.

"Untungnya ketika berpuasa, walau sebanyak mana yang anda makan, kira-kira 90 peratus daripada mereka yang berpuasa berpeluang mengurangkan berat badan kerana jumlah kalori diambil rendah dan jumlah tenaga makanan juga jauh lebih rendah," katanya.

Secara asasnya, setiap orang mampu mengurangkan satu kilogram (kg) berat badan mereka setiap minggu malahan bagi sesetengah individu, hilang lima kg sebulan juga tidak mustahil, bergantung kepada nilai kalori makanan dan senaman yang dilakukan.

Mengira jumlah kalori yang diperlukan secara terperinci memang sukar, namun, pada bulan puasa, jumlah kalori yang diambil berkurangan sebanyak 40 peratus berbanding hari biasa.

"Bagi yang berkemampuan, boleh juga melakukan senaman ringkas pada bulan puasa tapi untuk pengetahuan anda, sembahyang tarawih juga satu bentuk senaman malah 20 rakaat terawih boleh mengurangkan sekitar 80 kalori dalam badan.

"Malahan, saya sendiri menghentikan senaman sepanjang Ramadan bagi memberikan kesempatan kepada badan, minda dan jiwa berehat," akuinya.

Senaman kardiovaskular lebih sesuai diamalkan pada Ramadan seperti berenang, joging, berjalan laju, bermain pingpong atau aktiviti yang tidak mengejutkan badan.

Namun, beliau akui, hidangan bufet berbuka atau bazar Ramadan sememangnya menjadi cabaran paling hebat untuk mereka yang sedang berdiet, justeru, cuba tetapkan pendirian dengan memulakan hidangan dengan menu seimbang.

"Pilih hanya satu hidangan utama dan jika mahu menikmati pencuci mulut, kurangkan jumlah kalori di dalam hidangan utama, makan dengan perlahan, kurangkan minuman manis, kurangkan gula dan krimer untuk minuman panas dan jika anda suka mengunyah, gantikan makanan manis dengan hirisan lobak merah atau kekacang," katanya.

Ramadan juga masa terbaik membakar lemak kerana ketika ini, badan bebas daripada glikogen dan inilah masanya untuk anda menggunakan tenaga simpanan iaitu lemak.

"Membakar lemak secara maksimum tanpa membebankan badan, saya menyarankan senaman berjalan laju atau perlahan sekitar 30 minit atau 45 minit sebelum berbuka kerana ketika itu, cuaca lebih redup dan anda tidak perlu menunggu lama untuk berbuka selepas penat bersenam.

"Bagaimanapun, lakukannya secara berhati-hati. Peka dengan keadaan tubuh jika tubuh rasa melayang atau penat keterlaluan, hentikan senaman," katanya.

Turunkan berat badan tuan/puan dengan Slim Diet 2. Penurunan adalah pasti, 1 tin Sd2 seminggu bersamaan 3 kg setiap minggu adalah pasti sekiranya setia pada syarat. Sd2 adalan produk turunkan berat badan yang berkesan,produk pelangsingan badan yang terpantas, pengurangan berat yang maksimum, menjimatkan dan dijamin akan memuaskan hati anda.

Kepada sesiapa yang berminat untuk menurunkan berat badan, berminat nak jadi kurus, nak tahu baganaimana cara untuk kurus, boleh hubungi saya untuk mendapatkan Sd2. Produk pelangsingan badan yang berkesan, terbaik dan harga yang mampu dibeli oleh semua orang.

Mohd Azizi Bin Abd Aziz
Supervisor
ID No : 255016
Tel No : 013 9837195
Emel : mohdazizi2u@gmail.com
N.Z New Image Sdn Bhd
Products : Alpha Lipid Lifeline, Slim Diet 2 & Alpha Lipid Sleep Time
website : http://www.newimageasia.com.my/ 
Related Blog : http://alphalipid2sihat.blogspot.com/
                    : http://sleeptime-net.blogspot.com/

1 comment: