Hamba Mu Berdoa Ya ALLAH..Amin

“Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih... Ya Allah, sekiranya rezeki kami berada di langit, maka turunkanlah ia; jika ia ada di bumi, keluarkanlah ia; dan jika ia ada di dalam lautan, munculkanlah ia. Sekiranya rezeki kami ada di tempat yang jauh, dekatkanlah ia; jika ia sedikit, banyakkanlah ia; dan jika caranya sukar untuk sampai kepada kami, mudahkanlah ia, serta pindahkanlah rezeki tersebut kepada kami dengan Kemuliaan, Kepemurahan dan KebaikkanMu, dengan RahmatMu, Wahai Yang Maha Pengasihi diantara Yang Pengasih.”

Wednesday, July 20, 2011

Rakyat Malaysia Ramai Gemuk/Obesiti

Rakyat Malaysia dikenal pasti sebagai antara paling gemuk di rantau Asia, dan ia satu trend membimbangkan kerana boleh menyumbang kepada peningkatan penyakit kronik di negara ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai (gambar) berkata, laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan Malaysia menduduki tangga keenam mengalami masalah kegemukan selepas Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu, Bahrain, Kuwait dan Jordan.

"Malaysia menjadi negara yang mempunyai penduduk paling ramai mengalami masalah kegemukan di rantau ini (Asia) dan ini satu trend amat membimbangkan.

"Masalah ini semakin meningkat dan ia boleh mengancam nyawa rakyat di negara ini. Jika ia tidak ditangani, penyakit kronik seperti serangan jantung, kencing manis, darah tinggi, buah pinggang dan tahap kolestrol tinggi akan terus meningkat," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Keselamatan Makanan dan Pemakanan Kebangsaan ke-9 di Kementerian Kesihatan, di sini, semalam.

Hadir sama, Timbalan Menteri, Datuk Rosnah Shirlin Rashid Shirlin dan Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Dr Mohd Nasir Mohd Ashraf.

Liow berkata, pada mesyuarat itu, MKMPK turut berbincang pendekatan terbaik menerapkan gaya hidup dan cara pemakanan sihat rakyat negara ini.

"Kalau kita lihat cara pemakanan rakyat kita sekarang ini, saya khuatir kerana lebih kepada minyak dan makanan bergoreng, semuanya bertambah lemak.

"Kalau makan daging lebih dari sayur atau buah-buahan, makanan ini semua menyebabkan kita bertambah gemuk setiap hari. Jadi, hari ini kita membincangkan panjang lebar termasuk bagaimana mengadakan program bulan nutrisi bagi memperkasa rakyat mengenai ilmu kesihatan dan kemahiran kesihatan...ini semua penting.

"Pada masa sama, saya mengalu-alukan usaha Kementerian Pelajaran memperkenalkan subjek kesihatan, bermakna kita mula dari muda sejak tingkatan satu belajar mengenai kesihatan," katanya.

Mengenai bakteria `superbug', beliau berkata Bahagian Keselamatan Makanan kementerian akan menerajui pasukan kerja berkaitan `superbug' di antara kementerian bagi memastikan bakteria itu tidak terdapat dalam makanan di negara ini.

"Kita akan mengadakan satu rangka kerja komprehensif untuk mengawal `superbug' dalam rantaian makanan dan semua agensi perlu mengkaji semula perundangan dan garis panduan berkaitan kelulusan dan penggunaan ubat veterina.

"Kita akan mengkaji dan bekerjasama dengan semua jabatan berkaitan, malah kita yakin dapat mengawal denan baik. Malah, sehingga kini tiada kes yang dilaporkan, tetapi pada masa sama kita kena mengawal dulu penularannya sebelum terlambat," katanya.
Turunkan berat badan tuan/puan dengan Slim Diet 2. Penurunan adalah pasti, 1 tin Sd2 seminggu bersamaan 3 kg setiap minggu adalah pasti sekiranya setia pada syarat. Sd2 adalan produk turunkan berat badan yang berkesan,produk pelangsingan badan yang terpantas, pengurangan berat yang maksimum, menjimatkan dan dijamin akan memuaskan hati anda.

Kepada sesiapa yang berminat untuk menurunkan berat badan, berminat nak jadi kurus, nak tahu baganaimana cara untuk kurus, boleh hubungi saya untuk mendapatkan Sd2. Produk pelangsingan badan yang berkesan, terbaik dan harga yang mampu dibeli oleh semua orang.

Mohd Azizi Bin Abd Aziz
Supervisor
ID No : 255016
Tel No : 013 9837195
Emel : mohdazizi2u@gmail.com
N.Z New Image Sdn Bhd
Products : Alpha Lipid Lifeline, Slim Diet 2 & Alpha Lipid Sleep Time
website : http://www.newimageasia.com.my/ 
Related Blog : http://alphalipid2sihat.blogspot.com/
                    : http://sleeptime-net.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment